KHASIAT BUAH-BUAHAN DAN SAYURAN MENGIKUT WARNA


Buat ibu bapa yang peka terhadap keseimbangan pemakanan anak-anak awak semua bolehlah rancang menu keluarga dengan makanan dari kumpulan warna yang anak-anak suka! Kalau awak rajin cuba menu berlainan untuk setiap buah dan sayur dari kumpulan warna di bawah ni. Tentu dapat menambat hati anak-anak dengan warna-warni makanan yang ibu mampu sediakan!

Kumpulan Merah


Mengandungi likopena yang boleh mengurangkan radikal bebas serta kaya dengan antioksidan yang membantu mengelakkan pengumpulan darah dan sakit jantung. Contoh :Tomato, Ceri, Kranberi, Tembikai, Epal Merah, Ubi bit Merah dan Strawberi

Kumpulan Kuning/Jingga


Mengandungi Alfa Karotina yang melindungi dari barah dan dan juga Beta Karotina yang menukarkan vitamin A untuk melindungi kulit dari radikal bebas. Ia juga penting untuk memperbaik penglihatan. Contoh : Buah Pic, Ubi Keledek, Rock Melon, Jagung, Mangga, Lemon, Nanas dan Aprikot

Kumpulan Hijau

Mengandungi komponen klorofil yang boleh menyahkan toksin dari tubuh. Kandungan mineral serta kalsium juga tinggi di dalam makanan yang bewarna hijau. Contoh : Sayuran berdaun Hijau, Epal Hijau, Brokoli, Timun, Buah Kiwi dan Avokado

Kumpulan Biru/Ungu


Mengandungi Antosianin yang bukan sahaja member warna yang menarik bahkan terbukti untuk mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan meningkatkan kesihatan jantung. Contoh : Beri biru dan Beri Hitam, Anggur Unggu, Plum, Terung, dan Kubis Ungu

Kumpulan Putih



Mempunyai nutrient yang mampu meningkatkan sistem pertahanan badan. Contoh : Kubis bunga, Pisang, Lobak Putih dan cendawan


Semoga dapat membantu anda mengenali kumpulan warna makanan untuk hidangan terbaik bagi seisi keluarga!

Sekian.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

PENGALAMAN BERSALIN KALI PERTAMA DI HOSPITAL AMPANG SELANGOR

SEBAB BAYI GIGIT PUTING PAYUDARA

TEKNIK MARMET ADALAH TEKNIK PERAH SUSU TANPA GAJET